8 jellegzetes mopsz betegség – így szűrd ki őket!

Szeretjük, imádjuk a mopszokat – de azért azt valljuk be, hogy nem az a kutyafajta, akivel soha nincs semmi gond. Sajnos előfordulhatnak örökletes betegségek náluk; de elszenvedhetnek olyan sérüléseket is, amelyek például a gülü szemőkből adódnak. Cikkünkben 8 olyan jellegzetes mopsz betegséget gyűjtöttünk össze, amelyről minden felelős mopsz tulajdonosnak tudnia kell:

8 jellegzetes mopsz betegség – így szűrd ki őket!

8 jellegzetes mopsz betegség – így szűrd ki őket!

1. A mopszok egyik legnagyobb ellensége: az elhízás

Sajnos mivel kistestű kutyáról van szó, minden esetben kifejezetten oda kell figyelni a táplálásra, hiszen a mopszok egyébként is hajlamosak az elhízásra! Mindig kövesd az állatorvos utasításait a táplálkozással kapcsolatban! A csomagolásokon található leírást is érdemes átnézni, illetve célszerű beszerezni egy kis konyhai mérleget is barf-os vagy egyéb húsos táplálás esetében. Óvatosan a jutalomfalatokkal is – a mopszlid nyilván egész nap nassolna, ami egyértelmű elhízáshoz vezethet. Ezért célszerű akkor jutalmazni csak, ha valamit ügyesen csinál.

2. Tisztítsd meg a redőket!

A mopsz jellegzetességét adó redők nagyon különlegesek – ám csak akkor, ha megfelelően tisztítva vannak. Egy bepállott, kikapart orca ugyanis nagyon kellemetlen lehet nem csak a mopszlinak, hanem a gazdinak is! Érdemes elkerülni a bajt a napi szintű, rendszeres tisztítással – erre megfelelő eszköz egy nedves törlőkendő, de használhatunk bórvizet is a megfelelő fertőtlenítés céljából.

3. Egy tipikus mopsz betegség: csípő diszplázia

A csípő diszplázia sajnos nem csak a nagytestű kutyákat érinti, hanem a mopszokat is. Ez a betegség nem szerzett, hanem örökletes jellegű. A kölykök többnyire egészséges csípővel születnek és csak később, fejlődés közben alakulnak ki a nem kívánatos rendellenességek. A csípő diszpláziás elváltozások általában kétoldaliak, de az esetek kisebb részében egyoldali is lehet. A túltáplálás; a nem elegendő ásványi anyag és vitamin bevétel; valamint a túlterhelés mind kedvezőtlenül hathatnak az állatra. Ha tehát azt látjuk, hogy kis kedvencünk nem szívesen mozog; vagy nehezen lépked; vagy futás közben egyszerre, „nyúl-szerű” mozgásokkal emeli a lábait, az aggodalomra adhat okot. Ilyenkor minden esetben javasolt, minél előbb állatorvos felkeresése! Egy embernek sem könnyű az élete kerekesszékben – milyen lehet egy kutyának, ha nem tudja használni a hátsó lábait..?! A csipő diszplázia komoly dolog!

Ezt olvastad?

Minden kutyának nehéz a nyarat elviselni, főleg a nyomott orrú fajtáknak. A kutyák nem tudnak akkora felületen izzadni, mint mi,

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet