Lehetséges allergiák mopszoknál

A mopszok is képesek allergiásak lenni dolgokra, akár több dologra is egyszerre. Az allergia a kutyáknál is ugyanúgy a szervezet túlzott válasza egy olyan dologra, amit idegennek érzékel szervezete. Ez lehet akár veleszületett, már kis kortól, vagy később is kialakulhat bármire, amire eddig nem is volt érzékeny. A mopsz is érzékeny fajta, mint sok másik fajtatiszta kutya. Hogyan is lehet észrevenni, hogy allergiája van a kutyusunknak? A sok vakarózás, sárgásodó (rozsdaszínű) bunda, foltokban hulló szőr, rosszabb esetben könnyező szem, fuldoklás is előfordulhat, a legrosszabb eset, ha felpuffad a feje-nyelőcsöve (ödémásodás miatt fulladáshoz vezet).

A mopszoknál gyakori allergia lehet:

Szárnyas allergia mopszoknál

Ez leginkább a tápokba rakott szárnyas húsokra igaz, de nyers hús is lehet. Az igazság az, hogy nem a szárnyas hús okoz érzékenységet, hanem a húst/állatot beoltott oltóanyagra reagál így a szervezet. Vagyis, ha nyers hússal szeretnénk etetni, akkor érdemes maszek hentestől, vagy háztól venni, így kisebb az esélye az érzékenységre. A másik gond a szárnyas tápokban (és sok másik ízesítésűben), hogy nem friss húst tesznek bele, hanem hullaliszttel, és toll-liszttel helyettesítik, ez fogja okozni a problémát. Érdemes utána járni, hogy amivel etetünk az milyen minőségű.

Bolha allergia

Ebben az esetben a bolha nyálára allergiás, amikor a bolha beleharap a mopink bőrébe. A legjobb, ha megelőzzük ezt a bolhásodást szerekkel (csepp, spray, sampon, tabletta, nyakörv).

Atka allergia

Különböző atka fajták vannak. A legtöbbre előfordulhat allergiás reakció (poratka, bőratka, szőratka…). Szintén kezelhető ellenszerekkel. De, ha már a sebesedés is megtörtént, akkor kicsit hosszabb idő a kezelése orvosi felügyelet mellett. A bunda is hosszabb idő alatt nyeri vissza eredeti formáját.

 

Treasure of love kennel

Pollen allergia kutyáknál

Ez a formája az allergiának hasonlóan hat a mopszokra, mint az emberekre. Szemviszketés, tüsszögés, szem könnyezése, fej-nyak körüli bőr viszketése. Akár lehet frissen nyírt fűre, nyíló virágokra, fákra, vagy bármilyen növényre érzékeny a kutyánk. Ekkor érdemes kerülni azokat a területeket a séta során, vagy rövidebb sétákat tenni.

Oltóanyagra allergiás reakció

A kombinált és a veszettség elleni oltóanyagot több cég is gyártja. Érdemes odafigyelni, hogy az összetétele megfelelő legyen a mopsznak. Bár ezek ellenére is bármikor kiválthat ellenreakciót a szervezet egy olyan oltóanyaggal szemben, amit eddig a szervezet elfogadott. Az oltástól számítva 24 órán belül jelentkezik rögtön a szervezet negatív reagálása. Legtöbbször felpuffad a fej, a szemek bedagadnak, levert érzése lesz, láz is előfordul. Ezeket azonnal mondjuk a dokinak, és vigyük vissza, hogy tudjon beadni ellenanyagot, vagy szteroidot, ez a negatív reakció mértékétől függ. Előfordulhat, hogy a nyelőcső és légcső körül elkezd beödémásodni, ami elnyomja a légutakat, és ez fulladásos halálhoz vezet. Vagyis nagyon is veszélyessé válhat a helyzet.

Darázs-, vagy méhcsípésre allergia

Szintén ugyanaz történik a csípéskor, mint az embernél. Beduzzad a nyak, fej, pofa, nyelv és szemek. Ödémásodás miatt szintén veszélyes, fulladásos halálhoz vezethet. Ebben az esetben is segít a legtöbb esetben a kalcium beadása. A fullánk megkeresése és eltávolítása fontos, hogy meg tudjon szűnni a duzzanat.

 

Allergia mopszoknál

Vegyszerre allergia

Ami a kutyusunk bőrfelületét, vagy szőrfelületét éri, az kiválthat irritációt, érzékenységet. Összetételre is előfordulhat egy ilyen reakció. Ezért sem mindegy, hogy milyen samponnal fürdetjük, és fontos, hogy a sampont is hígítva használjuk mindig. Az élősködők elleni szerekre is allergia jöhet létre. Ebben az esetben fontos, hogy a mopszunk életkorának és súlyának megfelelő szert adjuk, de előfordulhat, akkor viszont ne használjuk többet azt a szert. Ezt úgy tudjuk észrevenni, hogy vakaródzik a szer használati helyén (a nyakán), rágja magát esetleg.

Ezen felül még rengeteg másik válfaja van az allergiának. Érdemes az állatorvosunkkal konzultálni erről. Fontos, hogy legyen otthon gyors segítségként kalcium (Calcimusc a legjobb erre-vényköteles). Ameddig eljutunk a dokihoz, addig rengeteget tud segíteni, életben is tarthatja súlyosabb esetben, amíg a segítséget megkapja szakembernél. Minden mopsz gazdi ismeri a kutyája viselkedését, így könnyebb felismerni a nem megszokott viselkedést, ami intő jel lehet. Figyeljük kutyánk minden eltérő dolgát, akár kérjük a dokink tanácsát.

 

Szerző: Vincze Réka

Tenyésztő

Treasure of love kennel

Ezt olvastad?

Gondolkoztál már azon, hogy a kutyusod hogyan próbál kommunikálni veled? Néha úgy tűnik, mintha értené is, amit mondasz, ugye? A

 

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet

Tags: