Féreghajtás és oltási program a kutyáknál, egészen a kezdetektől

Az igazság az, hogy a kölyök kutyus egészségére nem elég gondolni akkor, amikor már megszületett, hanem a megfogantatástól számolni kell a picik fejlődésével. Ezért a mami kutyus vemhesség előtti állapotát szükséges „feltuningolni”. Vagyis fontos, hogy a magzatok előtt oltva legyen viszonylag frissen, és a féreghajtás kétheti ismétlése is számít. Mindezek hozzájárulnak a „baba-mopik” méhen belüli fejlődéséhez. Kisebb eséllyel lesznek később betegek, és nem fognak férgesen születni.

Hiszen előfordulhat, hogy már férgesen születik meg egy kölyök, ha nem volt az anya féregtelenítve, mivel a lárva esetlegesen megtalálható a felnőtt szervezetében. És abban is szerepet játszik az anyaállat oltási és féregtelenítési programja, hogy a szoptatás alatt több antitestet kapnak a szervezet védelmében a picurkák, így a „kapott” védelmet később kell segíteni oltással és féregtelenítéssel.

Persze az is számít, hogy a felnevelés környezete mennyire tiszta és fertőtlenített. Ha mindez megvan a kiskutyus fejlődéséhez a tenyésztőnél, akkor nincs mitől félnünk a leendő kiskutyánk egészségét illetően. Egyrészt ezért is fontos megnézni a környezetet, ahol a pici él, mielőtt elhozzuk. Kérdezzünk nyugodtan a tenyésztőtől bármit, de akár egy állatorvost is felkereshetünk ez ügyben, és kikérhetjük a véleményét.

Ha a picik jó immunrendszert kapnak a mamitól, akkor az oltást érdemes minél később elkezdeni, vagyis elég az első oltást 7 hetesen is beadni, nem fontos 5-6 hetesen lerombolni a szervezetet. Az első féreghajtót is elég beadni 5 hetesen. Első oltástól számítva 2-3 hetente ismételni szükséges még 3+1 oltást.

Treasure of love kennel

Oltási program kutyáknál:

(orvosonként és térségenként eltérő lehet, de oltóanyag hatótartalmától is függ az ismétlés időszaka): -tájékoztató jellegű-

  1. Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás

7 hetesen kapja meg

5. Veszettség elleni oltás

16 hetes koráig (3-4 hónaposan)

  1. Szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis, fertőző májgyulladás elleni kombinált oltás

9-10 hetesen következő

6. Veszettség elleni oltás – előző veszettségi oltás ismétlése 6 hónap múlva

9-10 hónaposan

  1. 1. oltás ismétlése

11-13 hetesen

7. Kombinált oltás- 4. oltás éves ismétlése

évente kell oltani innentől

  1. 2. kombinált oltás ismétlése

13-15 hetesen

8. Veszettség elleni oltás- 6. oltás 1 évre rá

évente kell oltani ezt is innentől

 

Féreghajtás gyakorisága kutyáknál:

Az elsőt 5 hetes kora körül kapja meg, ha minden a „háttérben” az egészségét szolgálta, és segítette elő. Ha nem, akkor 2 hetes korától kezdve kapja a féreghajtót. Fontos, hogy az első oltás előtt mentes legyen teljesen a férgektől, mert csak jó immunrendszerű kiskutyust szabad beoltani, mert bélféreggel tele, le van gyengülve a szervezete. Egészen 3 hónapos koráig érdemes 2 hetente féreghajtót adni neki. Onnantól kezdve elég negyed évente adni neki, viszont ha sűrűn megy olyan helyre a kutya, ahol sok másik kutya is van, akkor érdemes havonta tablettát beadni. Ez a kúra a bélférgekre vonatkozik ilyen intervallumokban.

Magyarországon megjelent már sajnos a szívféreg is, amit egy szúnyog terjeszt. Szívférgesség ellen csak később szabad elkezdeni a tabletta szedését, erről érdemes az állatorvossal konzultálni. A féreghajtó tabletták rendszerint 10 kilógrammonként számolandók, vagyis általában egy mopinak elég egy tabi. Kölyök korban (kezdetekben) még paszta formájában kapja meg a pici mopink.

Érdemes megkérdezni a tenyésztőt, hogy milyen oltóanyaggal oltotta az állatorvos, és milyen féreghajtó pasztát használt. Hiszen ilyen pindurka korban nem jó, ha nagyon változtatunk ezeken, nem biztos, hogy bírná a szervezete. Minden esetben beszéljük át az állatorvossal, hogy milyen oltási és féreghajtó programot ajánl, milyen időközönként menjünk el hozzá, és mindig beszéljük meg azt, hogy mikor menjünk legközelebb.

 

Szerző: Vincze Réka

Tenyésztő

Treasure of love kennel

Ezt olvastad?

Galériánkban összegyűjtöttünk 12 übercuki mopszlis GIF-et, hogy a Te napodat is feldobjuk kicsit! 🙂 Sikerült?   Az igazán gondoskodó mami....       Fiatalság, bolondság...       Bonbon őr...

 

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet