A mopszok lehetséges betegségei

A mopszoknál is szintén vannak fajtajellegű betegségek, mint minden más fajtatiszta kutyánál. A mopsz mivel magassága és mérete miatt viszonylag nagy súlyú, azért többféle ebből adódó betegség adódhat. Mivel ez a fajta mostanában „divatkutyává” vált, ezért a szaporítók áldozata lett, és emiatt rengeteg halmozott genetikai problémával jönnek a világra a kölykök. De most nem ezekről a problémákról lesz elsősorban szó, hanem a fajtajellegű betegségekről.

Fontos azt is megemlíteni, hogy vannak veleszületett és kialakult betegségek is. A veleszületett betegség nem feltétlenül jelenik meg, lehet, hogy csak génhordozó, de az adott kutyusnak soha nem lesz baja tőle.

De vannak olyan veleszületett rendellenességek is, amelyek már a születésnél látszódnak. Sok fajtánál bizonyos rendellenesség a fajta sajátossága, és pont az olyan egyedeket tenyésztik tovább, hogy ez fajtajelleggé váljon, pl. törpe növésű tacskó lábai, a spániel púpos feje, shar pei nagyon lógó bőre és a mopsz nyomott orra is ilyen.
Sajnos előfordul olyan is 1-2 tenyészetben, hogy az adott hibát korrekciós műtéttel oldják meg, vagyis külsőleg nem fog látszódni, de ugyanúgy örökíti tovább a problémát, pl. rejtett here lehozása, shar pei szeménél bőr felvarrása, fülek beállítása odavarrással… stb.

Vannak viszont véletlen rendellenességek is, hogy teljesen egészséges vérvonalból valamilyen gén ütközik a másikkal és így létrejön egy betegség. Olyan veleszületett betegség is akad, amely nem öröklődik tovább, de van olyan örökletes betegség, ami viszont nem veleszületett. Vagyis a veleszületett probléma már szinte azonnal látszódik és tudható pici korban, de az örökletes betegség nem feltétlenül látszódik/jelenik meg azonnal.

 

Treasure of Love Kennel

Egy jó tenyésztő elsősorban az egészséges egyedek vérvonalát viszi tovább, ezt hívják szelekciós tenyésztésnek is. A legtöbb fajtánál vannak kötelező szűrések, amiket meg kell csinálni. A mopszoknál ez a PL (patella luxatio), vagyis térdficam szűrés kötelező a tenyészszemléhez. Ebből több számozás van, de a nullás érték a legjobb (az egyes érték elfogadható, de nem a legjobb). A szemszűrés sem elhanyagolható, ez a PRA (progresszív retina atrófia) szűrés, ami azt jelenti, hogy a szemidegek lassan elsorvadva vakságot okoznak.

Kitérek pár testrészre, szervre, ahol betegségek jellemzők (persze ezeken kívül más betegségek is előfordulhatnak).

• Térd

A mopszok leggyakoribb betegsége, ezért is kötelező rá a tenyésztőknek a szűrés. Ennél fontos kitérni arra, hogy van az örökletes, amit a szüleitől örököl, és már kölyökként látszódik, vagy jóval később jön ki rajta. De van egy olyan fajtája, amit az életmódja vált ki a mopsznál, vagyis a sok lépcsőzés, vagy a túlsúly, sok ugrálás magas helyekről okozza ezt. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk a mopink egészségére. Ha megtörtént a probléma és térdficama lesz, akkor orvosi műtéttel megoldható. Én azt mondom, hogy nem csak a tenyészkutyáknak kéne egy ilyen szűrés egy évesen, hanem minden hobbikutyának jó, hogy a gazdi tisztában legyen a jelenlegi állapottal. Ezt a szűrést nem röntgennel nézik meg, mint a csípő diszpláziánál, mert ez egy olyan gond, ami a térd kimozdulását jelenti, és ezt nem feltétlenül lehet kimutatni a röntgenfelvételen. Az orvos ezt a vizsgálatot kézzel végzi el, vagyis megnézi, mennyire lehet kimozdítani a térd részt a helyéről, és esetlegesen visszaugrik-e a helyére a térd. Több fázisa van ennek a gondnak.

 

• Szem

Sok gond szokott lenni a mopik szemével, mivel előre álló és semmi nem védi a külső behatásoktól. Könnyen megsérülhet akár egy ágtól is, vagy belekap véletlenül egy másik kutya. Előfordul szemnyomás probléma, hályogok, szemfoltok, szemvakság, beforduló szempilla, és még sok egyéb ilyen gond. Érdemes ilyen szűrésre is egy éves kora körül elvinni a mopszunkat egy szemspecialista állatorvoshoz, hogy tudjuk van-e lappangó gond. Nem csak a tenyészkutyákat kell szűrésekre vinni, hiszen ugyanolyan jogú családtag, még akkor is ha „csak” hobbikutya. Bármilyen elváltozás a szemen, vagy viselkedésben már gyanús lehet.

 

mopsz betegségek

 

• Szív

Méretükhöz képest nagy súlyúak, így a szívük terheltebb. Főleg meleg időben, ha nagyon felpörögnek, vagy túlhevülnek akár meg is állhat a szívük. És ha ezen felül még nem is tudunk egy billentyű, vagy nyitott szívkamra problémáról, akkor máris ott a baj. Ezt is nézessük egyszer meg a dokival kb. egy éves kora körül. Veszélyes, mert megállhat a szívük.

 

• Légzőszervek (orr, légcső, tüdő)

Az orruk nyomottsága miatt gondot okozhat a megfelelő mennyiségű levegő vétele. Vannak mopszok, akik borzasztóan „hangosan”, már majdnem zihálva veszik alapból is a levegőt. Az orrlyuk mérete is lehet kicsi, ferde, vagy beszűkült. De ezt egy kis műtéttel megoldja az állatorvos. A légcső szintén lehet beszűkült, ami probléma forrásává válhat. A tüdő is lehet elsorvadt, vagy egy része/százaléka nem működő. Figyeljünk mopinkra a nagy melegben nagyon, és inkább kevesebbet vigyük akkor sétákra, vagy csak este. Ha túl hangosan veszik a levegőt, akkor mindenképpen nézessük meg a dokival.

Amiket itt leírtam, azok csak egy része a mopszokra jellemző betegségek közül. Előfordulhat olyan is, hogy atkásodásra hajlamos egy kutya. Ha egy mopsz életében egyszer legalább atkás lesz, akkor azt hajlamként örökítheti a piciknek tovább, emiatt a tenyésztők kivonják az ilyen állatot a tenyésztésükből.
Felszínesen vannak említve az információk. Mindenképpen állatorvossal beszéljünk ezekről.

Fontos, hogy jó helyről, tenyésztőtől vásároljunk kölyköt vagy kutyát, ha egészségeset szeretnénk. Vagy örökbe is fogadhatunk egy mopszot, akit valószínűleg betegség miatt akar a gazdija tovább adni. A mopszok betegségét költséges kezeltetni legtöbbször. Nem hiába mondják, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. Kisebb eséllyel lesz beteg egy tenyésztőtől vásárolt pici, mint egy olcsó szaporított zsákbamacska kölyök (hiszen nincs háttér információnk a felmenőiről).

 

Szerző: Vincze Réka

Tenyésztő

Treasure of love kennel

Ezt olvastad?

Karácsony közeledtével kedvenceink nem igazán érzékelik az ünnepi hangulatot. Vagy ha mégis, akkor csak a jó illatokra figyelmesek, és a

 

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet

Tags: