Karácsony és szilveszter mopsz kutyussal – ezekre a dolgokra figyelj nagyon!

Ha ünnepek, akkor család és szeretet, és persze a mopszunk, hisz ő is családtag. Mivel bevonjuk a kis drágánkat az ünnepek forgatagába, ezért szót kell ejteni néhány fontos dologról, amit nem árt tudni.

A téli ünnepeket a téli időjárás is eléri. Vagyis eshet hó, ónos eső, és mínusz fokok is előfordulnak. A hónál fontos, hogy odafigyeljünk a kutyusunk habzsoló játékára. Ha túl sok hideg havat nyel le, akkor esetleg megfázhat, vagy begyulladhat a torka.

Amiről ne feledkezzünk meg, hogy az utcákat ilyenkor sós homokkal, vagy sóval szórják le. Erre nagyon figyeljünk a séták során, hiszen olyan sebesre marja a tappancsait, hogy vérezhet is neki, ami már fájdalmas. A séta előtt kenjük be a talpacskáit körömvirágkrémmel, sudokrémmel vagy erre a célra vett krémmel. Hagyjuk megszáradni rajta, és mehet a séta. A mínusz fokok is veszélyesek lehetnek, lefagynak az utak, tócsák és h belelép a tócsába, ami betörik akkor akár el is vághatja a talpát.

Hazaérkezéskor mossuk le a talpát és töröljük szárazra, így elkerülhetjük a só maró hatását. A nagy lendületű futás egy gyors kanyar bevétellel már veszélyes is lehet a nagy esés miatt, hiszen ha rosszul esik el zúzódással és töréssel is végződhet.

Előkészületek alatt is figyeljünk a szemfüles mopinkra. Tudja minden mopi gazdi, hogy szempillantás alatt megesznek és megrágnak bármit. Az ételek készítésénél ne hagyjunk ott felügyelet nélkül semmit, amit megehet, és esetleg árthat a gyomrának. A karácsonyfa égősora is árammal működik, ezzel is óvatosan és figyeljünk a kutyusunkra.

 

8eebe9c3197179ac503b71ed5e04b6df

 

Egy kis lista, amire figyeljünk mindenképpen karácsonykor:

• ételt ne adjon senki a vendégek közül a mopinknak, még titokba se, hiszen rosszul is lehet tőle, vagy ami rosszabb, hogyha mérgező hatású rá. Az édesség, csoki tilos!
• a karácsonyfán a díszek izgathatják a fantáziáját, és előfordulhat, hogy le akarja szedni egy kis játékra. Ha üveg, akkor megvághatja magát vele összetört állapotban, vagy esetleg a fát magára rántja a leszedés közben. A szaloncukor, mivel édesség és jó illata van, ezért meg akarja enni, akár papírral és fém felfüggesztővel együtt, ez nagyon veszélyes lehet.
• az elektromos fénysor szintén veszélyes lehet rá, rágcsálni kezdheti, vagy a lába beleakad a zsinórba és felborul a fa az elrántás során.
• Ha a vendégeink ki-bejárkálnak a házból, vagy lakásból, akkor figyeljünk a picikénkre, nehogy kisurranjon a lábuk közt az üdvözléskor, búcsúzkodáskor. Mert kint hideg van, és rettentően hiányozna nekünk a manónk. Ilyenkor vegyük ölbe/kézbe, vagy zárjuk el, míg nyitva van az ajtó, vagy kapu.
• a kisgyerekek ne nyúzzák sokáig a kutyust, legyen lehetősége elvonulni és lepihenni.
• ajándékozásnál a legtöbb gazdi megajándékozza a hű társát is, ilyenkor figyeljünk oda, hogy a csomagoló anyagokat ne egye meg és érezze jól magát ő is, hogy ne érezze magát kirekesztve (néhány mopi képes megpukkadni).
• a gyertya gyújtása is beletartozik a karácsonyi hangulatba. Ilyenkor mindenképpen tegyük elérhetetlen helyre a kutya miatt, nehogy megégesse magát.

 

Treasure of love kennel

A szilveszteri forgatag is lehet borzalmas élmény a kutyus számára, akár sokként is érheti néhány dolog.

Fontos dolgokra kell ügyelni ezen alkalom során:

• az ételek, és alkoholos italok rettentően veszélyesek a kutya számára. Meg is halhat tőle. Az alkohol májmérgezéshez vezet, de egyes ételek is orvoshoz juttatják kedvencünket.
• dekorációs anyagok megevése elzáródáshoz vezetnek, ami súlyos kimenetelű is lehet.
• a hangos zajok, zenék nekik még ennél is hangosabbak, hiszen nálunk sokkal jobban hallanak. Megsüketülhet tőle, vagy megijedhet tőle. De lehet, hogy nyugodtan pihenni se tud tőle.
• bulizás, ami sok-sok emberrel jár, akár idegenekkel is. Ha kutyusunk nincs ehhez szokva, akkor ne tegyük ki ennek. Maga a szilveszter mizéria elég sokk neki önmagában, ne tetőzzük ennél jobban.
• és végül minden gazdi rémálma: tűzijáték, petárda. Ezek a durrogtatások a kutyáknak rettenetesen félelmetesek. A legtöbb kutya sokkosan és rémülten viselkedik, már nem is viselkedik ésszerűen ilyenkor. Ebben az időben legyen olyan helyen, ahol nem tud magának ártani, és meg tud nyugodni. Ne simogassuk ekkor, hiszen dicsérjük a félelmi állapotát. Inkább tegyünk be rádiót, vagy valami olyan „zajt”, ami kicsit elnyomja ezt a hangot, és nem hallja olyan hangosan. Ne vigyük sétára egy idő után ezen a napon, mert a hang hatására ijedtségből elszökhet. Ez veszélyes a drágaságunkra.

 

d43c1379d6dae6fa7a204732e6fee9b1

 

Ami viszont mindkettő ünnepkor a legeslegfontosabb:

• az akkor ügyeletes állatorvos neve és telefonszáma legyen leírva, ha bármi baj lenne. Persze a legjobb az, ha a saját állatorvosunk ilyenkor elérhető.
• legyen otthon kalcium, a legjobb a Calcimusc oldat. Szinte mindenre jó, és elsősegélyt nyújthat.

 

Ünnepekkor nem gond, ha aznap csak reggel kapnak enni (de legjobb az lenne, ha nem kapna enni), mert az izgatottságtól, vagy félelemtől hasmenése lehet, de hányás is előfordul. Ebben az esetben a folyadék pótlása fontos, és tartsunk diéta napot. Vagyis aznap ne kapjon többet enni, csak inni. De az se gond, ha a következő napon se kap, vagy csak rizst, joghurtot. Főleg a szilveszter napja, másnapja lehetőleg evés nélkül teljen a kutyusunknak, ha félős (nem fog éhen halni).

 

Szerző: Vincze Réka

Tenyésztő

Treasure of love kennel

Ezt olvastad?

Lehetne ennél menőbben lépcsőzni...? Kétlem! 😀 Ez a mopszli aztán tudja, hogy milyen a professzionális lépcsőzés:   https://youtu.be/ZO_EQ0iXbtA

 

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet