A mopsz tartása a pénztárca szemszögéből

A mopsz gazdik mind azt mondják, hogy a mopinál nincs jobb fajta, és soha nem tartana más fajtát. Hát nem is csodálom, hiszen nincs ennél jobb és szebb fajta (mind elfogultak lettünk). Persze más fajta tartói is ugyanezt mondják a saját kedvenc fajtájukról. Ez a fajta egy hatalmas szeretetbomba, mindenkit szeret, és társasági lény is (szeret a középpontban lenni). Állandóan osztja a puszikat, riszálja a popóját csóválás közben.

Rengeteg fajta kutyus létezik már, főleg keverékből nem lehet számon tartani, mennyi van. Persze általában azt mondják, hogy a keverék a legolcsóbb, mert nincs veleszületett betegsége, hosszú ideig él, és bármit megeszik. Ez nem teljesen igaz, hiszen nézzük meg csak a szaporító telepeket, ahol szörnyű állapot van, és nagy többségében beteg kutyusok kerülnek eladásra. De nézzük meg a fajtatiszta kutyusokat, ezek közül vannak olcsóbb fenntartású és egészségesebb fajták. A mopikra több betegség is jellemző, és érzékeny fajta is, bár emellett szívós kis gombócok is. Aki mopit vesz, annak azért rendelkeznie kell anyagi kerettel, ha bármi történne a kis drágával.

mopsz tartása

Mopszok & egészség

A mopszoknál érdemes odafigyelni az ízületekre, hiszen tömzsi és alacsony fajta („nagy kutya, kis testben”). A szemei is figyelmet igényelnek, főleg, hogy szeretnek benne lenni minden bolondságban. A szemei védtelenek a nyomi fejforma miatt, így gyorsan megsérülhet bármitől. A szíve is ilyen szerv a meleg miatt, a túlhevülés náluk fokozottan veszélyes. Előfordul szőr és bőr probléma is (atkásság, gombásodás). A gyomruk is érzékeny rész, hiszen hajlamosak hányni olyan dolgoktól, amit a gyomor nem fogad be, nem is beszélve az ételallergiákról.

Így már van egy kis fogalmunk arról, hogy a választott fajta nem az olcsó kutyusok közé tartozik. Ezért érdemes már az elején jó helyről venni, ahol a felmenőire is figyeltek, és a pici is egészségesen kerül hozzánk (garanciával tenyésztőtől). Mikor hozzánk kerül egy kis csöppség, akkor már fontos, hogy megadjunk neki mindent az egészséges élethez. A jó állatorvos már egy előny ebben, aki mindenben támogat minket, és segít. Ő oda tud figyelni az oltásokra, féreghajtók, és ilyen dolgokra. Mi meg oda tudunk figyelni a táplálására, hogy a fejlődése jól menjen, főleg a porcosodás, és csontok fejlődése meg legyen támogatva minőségileg. Ebben a tenyésztő, vagy állatorvos tanácsát is kikérhetjük.

Treasure of love kennel

Mopsz tartása a kezdetektől

A mopi baba felnevelése az első évben a „legdrágább”, hiszen akkor több oltás van, több féreghajtás, és minőségi táplálás. Ezek mind-mind drága dolgok. De mindig jobb megelőzni a bajt, mint kezelni a már kialakult problémát. Hiszen így is olcsóbb, mintha már a betegséget kezeltetjük az állatorvossal, ami komoly költségekbe kerül a gazdinak.
A mopszoknál ezért is kell odafigyelni, hogy a sok lépcsőzést kerüljék el, és ne legyenek tűző napon. A mopik szeretnek udvaron/szabadban lenni, de attól még nem oda való kutyák, hanem a házban jó, ha alszanak este. Szeretnek az ember közelében lenni, így bárhová szívesen velünk is jönnek.

Érdemes mérlegelni, hogy ilyen kiadásokkal tudunk-e számolni, és van-e rá keret. Ha a törzskönyves picire már nincs keret, akkor érdemes elgondolkozni a továbbiakon. Vagy ekkor szóba jöhet az örökbe fogadás is, ami szintén bearanyozza az életünket (de sokszor beteg mopit lehet örökbe fogadni, ami szintén nagy költséggel jár). Beszéljünk nyugodtan egy tenyésztővel, aki elmondja, hogy milyen költséggel jár ez a fajta. Aki csak teheti, annak csak ajánlani tudom ezt a fajtát, hogy ilyen legyen a háznál.

 

Szerző: Vincze Réka

Tenyésztő

Treasure of love kennel

Ezt olvastad?

Minden mopsz gazdi tudja, hogy ez a fajta iszonyat mennyiségű szőrt tud hullajtani. El kell mondjam, hogy nem normális ez

 

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet