Mopsz történelem

Sokan gondolják úgy, hogy a mopsz az egyik legrégebbi kutyafajta – ám az első angol nyelvű írásos dokumentáció csak 1566-ban jelent meg róluk. Az Oxford English Dictionary szerint a mopsz „egy olyan törpe testalkatú kutya, amely a bulldogra hasonlít kicsiben”.

Bár a mai napig nem tudnak kiegyezni a tudósok a mopsz eredetéről, annyi biztos, hogy a kínaiak már időszámításunk előtt is tenyésztették őket. Olyan feljegyzésről is tudunk, amely szerint 4000 eunuch tevékenykedett egy tökéletes egyed létrehozásán. Három alaptípust tudunk megkülönböztetni: az oroszlánkutyát, a pekingit és a lo-szét, amely feltehetőleg a mai egyedek őse.

Ezeket a kutyákat luxus körülmények között tartották a palotában – sőt, voltak olyan mopszok is, akik saját palotát, őröket és szolgákat is kaptak. A tenyésztés során a fő szempontok a hercegi jegyek (három ránc a pofán és egy függőleges csík); rövid, elasztikus szőr és a minél kisebb termet.

Ezt olvastad?

Galériánkban összegyűjtöttünk 12 übercuki mopszlis GIF-et, hogy a Te napodat is feldobjuk kicsit! 🙂 Sikerült?   Az igazán gondoskodó mami....       Fiatalság, bolondság...       Bonbon őr...

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet