Minden gazdi rémálma, a vedlési időszak – szőrhullás mopszoknál

Minden mopsz gazdi tudja, hogy ez a fajta iszonyat mennyiségű szőrt tud hullajtani. El kell mondjam, hogy nem normális ez a mennyiségű szőrhullás. Persze vedlési időszakban több szőrt veszít, hiszen váltja a bundáját az időjárásnak megfelelően. A kutyák jóval előre megérzik, hogy jön a jó/rossz idő, kb egy hónappal előtte elkezdi a vedlést. Onnan mi is tudjuk, hogy az időjárás lassan tartósan megváltozik.

 

Egy kicsit beszélni kell a biológiai hátteréről is, hogy hogyan is működik a szőrváltás, és milyen alkotó elemekre van szüksége ilyenkor a kutyának. A mopik szőre, és minden kutyusé egy fehérjéből épül fel a keratinból. A keratin cisztein aminosavat tartalmaz, amit a kutya szervezete az L-methioninból tud megszerezni. A methionint a legtöbb magas fehérje tartalmú élelmiszer tartlamazza, de leginkább a nyers húsban és a nyers tojásban található meg. Aki B.A.R.F. étrend szerint eteti a kutyáját, az a gazdi igazán boldog, hisz a szőrhullás drasztikusan lecsökken, és a szőr-bőr minősége is sokkal jobb minőségű lesz. A nyers marhahús tartalmaz ebből a legtöbbet, de a szárnyas hús is nagyon jó nyersen, főleg heti 2-3 alkalommal kiegészítve nyers tojással az ételében. A tápok között is fontos, hogy a hús milyen minőségű benne, a fehérje tartalma se utolsó szempont, de nagyon alaposan meg kell válogatni. Egy rossz választás akár allergiát is okozhat nála, és a szőrváltás időszaka nagyon kinyúlik, sőt a szőr mennyisége rengeteg lesz, emellett a szőre durva, fakó és töredezett lesz. Fontos, hogy biotint is juttassunk be a szervezetébe, ezt a sörélesztőben találjuk meg nagy adagban.

Treasure of love kennel

Mi van akkor, ha elhúzódik a vedlés időszaka?

Ez nem egészséges a szervezetnek, ezért gyanakodhatunk egy kis hiányban, amit pótolni lehet sörélesztővel, hidegen sajtolt lazacolajjal, tojással, nyers hússal, vagy teljes életmód váltással, akár táp váltás, vagy áttérni a nyers etetésre. Figyeljünk az előjeleire nagyon: töredezett, durva, fakó szőr, vagy zsíros tapintású szőr. De a foltokban hulló szőrzet nagyobb problémát is takarhat, akár hiány, akár atka, rüh, vagy allergia. Ekkor vigyük állatorvoshoz, hogy kaparékot vegyen és kivizsgálja kedvencünket.

Szőrváltáskor természetesen ne feledkezzünk meg a napi szintű fésülésről. Erre nagyon jó eszköz tud lenni a furminátor fésű, csodákra képes. Vagy ha nem akarunk bajlódni, akkor vigyük kozmetikushoz, aki kifésüli nekünk. A lakást is érdemes naponta, két naponta felsöpörni/felporszívózni, majd felmosni. Ilyenkor sűrűn kell takarítani a szőrt a házból, mert a „beépült” mopsz szőrt eléggé nehéz lesz eltávolítani, vagy csak négykézláb kivitelezhető. Érdemes kerülni ilyenkor a bézs mopi gazdiknak a sötét színű ruhák viselését, a fekete mopi gazdik a világosabb színeket, mert ha felvesszük és megsimogatjuk, azonnal egy fél mopsz ott marad a pólón 🙂

Az egészséges szőrváltás kb 2 héten belül le kell zajlódjon. Túl lehet élni ezt az időt.

Ne feledjétek: nem normális, hogy a mopikra a rengeteg szőrhullás a jellemző! Kérjetek tanácsot kozmetikustól, állatorvostól, vagy mopsz tenyésztőtől.

Szerző: Vincze Réka

Tenyésztő

Treasure of love kennel

Ezt olvastad?

Úgy tűnik, néha olyan apróságok, mint 2 pár zokni és képesek feldobni egy mentett mopszli mindennapjait. Így volt ezzel Leia

 

Bojlik, dipek, horogcsalik, horogpaszták, etetőhajó és sok más! Keresd őket itt:
Proficsali horgász webáruház - proficsali.hu

 
Hozzászólnál?
 

Ez is érdekelhet